Minskad leveranstid för Apotea med hjälp av SGA:s system

– Vi kan nu sortera själva på lagret och förkorta leveranstiden. Vi har olika typer av sortering av paket, dels personer som packar på pall, men också sortering som mynnar ut i att det är en robot som tar paketen på bandet och packar på pall. Att posten kan komma och hämta leveranser och köra dem direkt till kund istället för via en sorteringscentral sparar oerhört mycket tid och onödiga transporter.

Pär Svärdson VD, Apotea
SGA kundcase paketsorering Apotea Apotea logotyp

Problem

Apotea är ett nätapotek som hanterar över 30 000 paket om dagen från sitt lager. Med den stora mängden paket som sorteras och skickas till kunder över hela landet var det nödvändigt att hitta en bättre lösning för materialhantering och sortering. Vi tog oss an utmaningen att effektivisera verksamheten och förkorta leveranstiderna.

Lösning

Bland dom lösningar vi på SGA Conveyor System erbjuder finns allt ifrån automatiserade transportsystem med transportband och rullbanor av olika slag till automatiska lösningar för paketsortering.

För Apotea tog vi fram och byggde nya, effektiva transportbanor med sortering, där paketen transporteras innan vidare distribuering till kunden. För att eliminera ytterligare ett manuellt arbetsmoment för personalen installerades och integrerades även ett system för automatisk etikettskanning.
SGA kundcase paketsorering Apotea

Resultat

Tack vare de implementerade lösningarna har Apotea uppnått stora förbättringar i sin verksamhet. Genom automatiserad sortering med hjälp av robotar blir hela processen snabbare och mer effektiv. Dessutom möjliggör den nya sorteringslösningen att posten på ett smidigt sätt kan hämta leveranserna direkt från Apoteas lager och därefter levereras. Det minskar onödiga transporter och sparar både tid och resurser.

Om företaget

Apotea är ett prisbelönt onlineapotek vars kontor är beläget i Stockholm, medan logistiken återfinns i Morgongåva, cirka fyra mil väster om Uppsala. Apotea har visat på snabb och kontinuerlig tillväxt varje år sedan 2012, vilket har lett till ständig utveckling av lagerytan. Efter fortsatt kraftig tillväxt restes stommen till ett imponerande klimatsmart logistikcenter på hela 38 000 kvm, och under våren 2018 flyttade Apotea in i det nya anläggningen.